Οι ημέρες των εορτών έφτασαν και τα εορταστικά γεύματα θα έχουν την τιμητική τους!!! Θα είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας να έρθουμε πιο κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Παρ’ όλα αυτά, τα εορταστικά τραπέζια είναι το καθιερωμένο δίλημμα που όλοι αντιμετωπίζουμε πριν και μετά τις γιορτές. Δεν μπορούμε και σαφώς δεν πρέπει να τα αποφεύγουμε, απλά θα ήταν εύλογο να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στις επιλογές μας, έτσι ώστε να μην καταλήξουμε με βαρυστομαχιά, πονοκέφαλο και περιττά κιλά!!
Πως μπορούμε όμως αυτές τις ημέρες να διατηρηθούμε σε φόρμα χωρίς να θυσιάσουμε τίποτα;
Πρέπει πρώτα από όλα να πάρουμε την απόφαση να μείνουμε «ενεργοί και υγιείς» αυτές τις ημέρες χωρίς να στερηθούμε την διασκέδαση και τις ωραίες γεύσεις!
Οι παρακάτω απλές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας:
1. Ασκηθείτε με κάθε πιθανό τρόπο.
i. Τις ημέρες των γιορτών σίγουρα θα πάτε για ψώνια, πηγαίνετε με τα
πόδια και όχι με το αυτοκίνητο.
ii. Χρησιμοποιήστε τη σκάλα και αποφύγετε το ασανσέρ
iii. Κάθε ευκαιρία που θα σας δοθεί για μετακίνηση χρησιμοποιήστε την
κερδίζοντας χρόνο και θερμίδες.
iv. Ανάψτε το τζάκι, κόψτε τα ξύλα με τον πατροπαράδοτο τρόπο.
v. Βοηθήστε στις δουλειές του σπιτιού.
2. Απολαύστε με μέτρο τις λιχουδιές των ημερών.
3. Μην παρακάμπτετε γεύματα στη διάρκεια της ημέρας με την αιτιολογία «δεν θα φάω το μεσημέρι γιατί το βράδυ θα πάω σε ένα δείπνο».
4.Πριν πάτε σε κάποια εορταστική εκδήλωση φάτε κάτι ελαφρύ όπως φρούτα και λαχανικά, έτσι ώστε να περιορίσετε την πείνα σας.
5. Ξεκινήστε την βραδιά με ένα ελαφρύ ποτό ή αναψυκτικό καταναλώνοντας σνακ χαμηλών λιπαρών (π.χ. καρότα, αγγούρια) ή μικρές μερίδες (π.χ. 10-15 φιστίκια, όχι ένα μπολ).
6. Για κυρίως πιάτο επιλέξτε τρόφιμα χαμηλών λιπαρών (το στήθος γαλοπούλας είναι θαυμάσια επιλογή). Αφαιρείτε όπου μπορείτε το ορατό λίπος.
7.Προσθέστε άφθονη σαλάτα στο πιάτο σας (να καλύπτει περίπου το μισό πιάτο) και συμπληρώστε το υπόλοιπο με κρέας και γαρνιτούρα.
8.Γεμίστε το πιάτο σας μόνο μία φορά και σε μικρές μερίδες με φαγητά που θέλετε πραγματικά. Διαλέξτε αν θέλετε λίγο απ’ όλα για να δοκιμάστε.
9. Αποφύγετε τα τηγανητά και τρόφιμα πλούσια σε βούτυρο και κρέμα γάλακτος.
10.Συνοδέψτε το φαγητό σας με αναψυκτικά τύπου light, σόδα ή αν προτιμάτε το αλκοόλ επιλέξτε ξηρό λευκό κρασί που αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή και έχει τις λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.
11. Κατά τη διάρκεια του γεύματος μιλήστε με τους γύρω σας. Η συζήτηση βοηθάει να καταναλώνουμε το γεύμα με αργό ρυθμό και έτσι να αισθανόμαστε νωρίτερα το αίσθημα κορεσμού, χωρίς να οδηγούμαστε στην υπερκατανάλωση.
12. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ελαφρύ γλυκό. Από τα παραδοσιακά γλυκά προτιμήστε ένα μελομακάρονο από έναν κουραμπιέ, μιας και έχει περισσότερες θερμίδες.
13. Σκεφτείτε ότι η μαγεία της γεύσης χάνεται στην υπερβολική ποσότητα!
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
ΠΡΩΙΝΟ
1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών
½ φλιτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως ή νιφάδες βρώμης
1 φρούτο ή αποξηραμένα φρούτα
ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ
1 φρούτο και 1 κριτσίνι ολικής με ηλιόσπορους
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
150 γραμμάρια γαλοπούλα χωρίς δέρμα
2 κουταλιές της σούπας γέμιση
3-4 μικρά κομματάκια από πατάτες φούρνου
Μεγάλη σαλάτα με ποικιλία λαχανικών & ντρέσινγκ με λίγο λάδι και αρκετό λεμόνι ή ξύδι
1 ποτήρι κρασί
1 φρούτο
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ
1 γλυκό (μελομακάρονο ή κουραμπιέ)
ΒΡΑΔΙΝΟ
Μισή ποσότητα γαλοπούλα από το μεσημέρι
Μισή ποσότητα πατάτα ή γέμιση από το μεσημέρι
Μεγάλη σαλάτα όπως το μεσημέρι
1 φρούτο
Μαρία Βλαχάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
maria_vlahaki@yahoo.gr
Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ)