Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που παράγεται από τον φλοιό φυτών του γένους Cinnamomum και χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Στην αρχαιότητα έχει χρησιμοποιηθεί τόσο για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, όσο και για την διατήρηση κάποιων τροφίμων. Πλέον, στο εμπόριο κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης ή σε μορφή φλούδας, έχοντας καστανοκόκκινο χρώμα και έντονο άρωμα.
ΚΑΝΕΛΑ & ΚΑΣΣΙΑ
Τη κανέλα την αναγνωρίζουμε από το σχήμα του ξύλου. Η κανέλα έχει μακριά και ντελικάτα ξυλαράκια με λεπτές στρώσεις που όταν τυλίγεται έχει συμπαγές σχήμα,σχεδόν σαν πούρο. Η κασσία έχει σκληρό φλοιό (ξυλαράκι), έχει τρύπα στη μέση όταν τυλίγεται και δε τρίβεται εύκολα. Σε αυτή την ανάρτηση δε θα μιλήσουμε τόσο για τις γευστικές διαφορές, όσο για τις ιδιότητες της κανέλας και της κασσίας, όσον αφορά τον οργανισμό μας.
Κανέλα Κεϋλάνης
Ένα πολύτιμο μπαχαρικό, για τη κουζίνα και το φαρμακείο μας. Η τιμή της μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερη από τη κασσία. Χρώμα ανοικτό καφέ ή μπεζ. Λεπτή, σαν χαρτί, υφή με πολλές στρώσεις και συμπαγής όταν τυλίγεται. Εύθρυπτο, σπάζει εύκολα.Άρωμα λεπτό, γλυκό που θυμίζει ελαφρά γαρύφαλλο και βανίλια.
Κασσία Ινδονησίας ή Κινας
Πολύ κοινό και φθηνό μπαχαρικό. Χρώμα σκούρο καστανοκόκκινο. Χοντρό κομμάτι ξύλου με λίγες στρώσεις όταν τυλίγεται και τρύπα στο κέντρο. Σκληρό, δύσκολο να τριφτεί και να σπάσει. Έντονο, οξύ, πικάντικο άρωμα.
Χρήση της:
Στη μαγειρική χρησιμοποιείται κυρίως ως καρύκευμα και στη ζαχαροπλαστική περιλαμβάνεται σε πολλές συνταγές όπως η μηλόπιτα, οι λουκουμάδες, τα μελομακάρονα, τον μπακλαβά κ.α. Επίσης προστίθεται ως αρωματικό σε καραμέλες, καφέ, τσάι, ζεστή σοκολάτα, λικέρ και σε πολλά άλλα αλκοολούχα ποτά.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 2,6gr
Ενέργεια (kcal) 6
Πρωτεΐνες gr 0,10
Λιπαρά gr 0,03
Υδατάνθρακες gr 2,10
Φυτικές ίνες gr 1,4
Ασβέστιο mg 26
Σίδηρος 0,22
Μαγνήσιο 2
Βιταμίνη C 0,1
Οι επιδράσεις της κανέλας στην υγεία μας, φαίνεται να είναι ευεργετικές. Έχει βρεθεί, ότι η κανέλα έχει αντικαρκινική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Σε πολλές μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι συμβάλει στην αναστολή ανάπτυξης βακτηρίων και μυκήτων συμπεριλαμβανομένων των Helicobacter pylori, Candida καθώς και στην σαλμονέλωση.
Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ασθενείς με προδιαβήτη ή αντίσταση στην Ινσουλίνη έχουν αποδείξει, ότι η κανέλα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αλλά και την ευαισθησία στην Ινσουλίνη. Φαίνεται ότι οι πολυφαινόλες που περιέχει μιμούνται την δράση της Ινσουλίνης και κατά συνέπεια συμβάλουν στον έλεγχο της γλυκαιμίας.
Επιπλέον, φαίνεται ότι η κανέλα επιδρά θετικά και στη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ. Έχει παρατηρηθεί, ότι η χορήγηση έως και 6 γραμμαρίων κανέλας την ημέρα μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας κατά 18-29%, τα τριγλυκερίδια 23-30%, την LDL χοληστερόλη 7-27% και την ολική χοληστερόλη 12-26%. Φαίνεται ότι η κατανάλωση 1-6g κανέλας την ημέρα έχει θετική επίδραση στο Διαβήτη τύπου ΙΙ ενώ μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ηπατική λειτουργία.
Στο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ, τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος πρέπει να διατηρούνται εντός των φυσιολογικών ορίων και η Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη(HbA1c) να παραμένει κάτω από το 7%. Έχει παρατηρηθεί, ότι η χορήγηση 2 γραμμαρίων κανέλας ημερησίως μπορεί να συμβάλει στην μείωση της Γλυκοζυλιωμένης Αιμοσφαιρίνης (HbA1c) καθώς και στη σημαντική βελτίωση της αρτηριακής πίεσης. Φαίνεται ότι η κανέλα έχει την ικανότητα να καθυστερεί την εκκένωση του στομάχου (γαστρικού περιεχομένου) με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης και της Γλυκοζυλιωμένης Αιμοσφαρίνης (HbA1c) σε ασθενείς με Διαβήτη τύπου ΙΙ.
Έτσι, σημαντικό θα ήταν να εντάξουμε την κανέλα στην καθημερινή μας διατροφή, προσθέτοντας ένα κουταλάκι κανέλα σε σκόνη στο γιαούρτι, στο τσάι, στον καφέ, στη φρουτοσαλάτα, στο γάλα με τα δημητριακά, σε κρέμα ή ρυζόγαλο, σε διάφορα γλυκά, σε ένα μείγμα milkshake με διάφορα φρούτα της αρεσκείας μας καθώς και σε φαγητά που καταναλώνουμε καθημερινά. Η κατανάλωσή της έτσι, θα μας δώσει μια διαφορετική ανατολίτικη γεύση και θα μας βοηθήσει στην ρύθμιση του σακχάρου του αίματός μας.
Αγνή-Μαρία Παπαδοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
agnimaria_pap@yahoo.gr
Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ)
Πηγές:
1. Iqbal, Mohammed (1993). “International trade in non-wood forest products: An overview”. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Retrieved November 12, 2012.
2. “Cassia, also known as cinnamon or Chinese cinnamon is a tree that has bark similar to that of cinnamon but with a rather pungent odour,” remarks Maguelonne Toussant-Samat, Anthea Bell, tr. The History of Food, revised ed. 2009, p.437.
3. Fred Czarra. Spices: A Global History. Reaktion Books (May 1, 2009)
4. Alam Khan et all. “Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People With Type 2 Diabetes”PHD. DIABETES CARE VOLUME 26, NUMBER 12, DECEMBER 2003
Jean-Jacques Dugoua, et all. “From type 2 diabetes to antioxidant activity: a systematic review of the safety and efficacy of common and cassia cinnamon bark”. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology, 2007, 85(9): 837-847